Ce facem

Turism sustenabil

Desi Romania este apreciata la nivel international pentru natura si cultura inca autentica din multe zone, ramanem in continuare tara cu cei mai putini turisti din Uniunea Europeana, iar acolo unde acestia sunt, iese in evidenta lipsa de organizare, poluarea si dezvoltarea haotica.

Scopul Rovis este de a dezvolta si a implementa proiecte care sa contribuie la dezvoltarea sustenabila a Romaniei, oferind o sansa profesionistilor din turism si mentinand grija pentru natura. Turismul este domeniul prin care zone incredibil de frumoase, dar mentinute la un nivel de saracie extrema, pot trece de la exploatarea brutala a naturii (taiere forestiere, balastiere, microcentrale pe rauri) la dezvoltarea rationala bazata pe echilbrul dintre om si natura, cu solutii pentru urmatorii 50 de ani. Turismul sustenabil este solutia pentru pastrarea stilului de viata traditional din zonele rurale adaptat la agricultura ecologica si unitati de cazare construite in jurul principiilor eficentei energetice si in armonie cu natura si arhitectura locala.

Rovis doreste sa prezinte alternative viabile la problemele care au mentinut turismul din Romania intr-o stare de subdezvoltare. Lucram alaturi de profesionisti care inteleg provocarile lumii in care traim si care au acces la solutiile si tehnologiile secolului XXI pentru a asigura o dezvoltare sustenabila, folosind resursele locale puse in slujba localnicilor.

Cea mai mare parte a oraselor de astazi se suprapun infrastucturii si stilului de viata urban ce s-a conturat inca din antichitate. Aglomerarile urbane, nevoia de mobilitate si de conectare cu natura redefinesc ce insemna un oras al secolului XXI. Romania inregistreaza unul din cele mai scazute niveluri de urbanizare din Europa, insa cel putin cateva orase cresc in fiecare an. Este de asteptat ca in urmatorii ani sa avem un alt oras ce depaseste pragul de un million de locuitori, dar cum ne pregatim sa facem fata acestor salturi? Rovis intelege ca viata intr-un oras nu inseamna doar transport in comun, infrastructura rutiera, acces la locuri de munca, educatie, sanatate sau divertisment. Astazi ne confruntam cu problemele specifice anilor ’90 din Europa de Vest, insa abordarea trebuie sa fie una specifica secolul XXI, sarind etapele care ne pot aduce in postura de orase in care iti doresti sa traiesti. Asteptarile locuitorilor de la un oras s-au schimbat, de la locul in care ofera acces la educatie sau un loc de munca mai bun, spre locul in care cauti sa iti imbunatesti calitatea vietii.  

 

Perspectiva Rovis pleaca de la rolul omului in oras, ca locuitor, turist, pana la cea de membru al comunitatii. De aceea, analizele si propunerile noastre  de proiecte urmaresc impactul individual, astfel incat sa aduca beneficii usor masurabile, printre care:

– acces la un mediu curat, mereu in proximtatea spatiilor verzi, in care aerul curat sa nu reprezinte doar o promisiune;

– mobilitate personala la nivel local si regional cu acces la transportul alternativ;

– spatii de locuit si de lucru care sa inspire confortul fizic si spiritual;

– spatii de joaca si educatie pentru copii care sa nu ingradeasca liberatea fizica si psihica a acestora;

-dezvoltarea unui ecosistem urban care sa asigure echilibrul intre reciclare, surse de incalzire si utilizarea resurselor de apa si teren.

Orase inteligente​

Modele de business sustenabil

Anul 2020 este considerat punctul de cotitura in evolutia si dezvoltarea business-urilor, fie ca vorbim de cele la nivel local, regional sau multinationale. Digitalizarea urmata de telemunca arata cat de usor pot influenta tehnologia, dar si evenimentele neprevazute precum o pandemie tot ceea ce inseamna operationalizarea si dezvoltarea unui business.

Dupa cum istoria ne arata, nicio o companie nu este facuta sa reziste pentru totdeauna. Inovatori sau cu o cota de piata uriasa, din lista companiilor cunoscute ce au esuat fac parte nume celebre precum Kodak, Compaq sau Nokia. Provocarilor actuale li se adauga in fiecare an altele, iar dezvoltarea unei companii devine un proiect mult mai complex in care variabile precum fericirea angajatilor, impactul asupra mediului, lista furnizorilor aprobati si multi alti factori pot inclina substantial balanta. Un model de business sustenabil nu doar ca permite dezvoltarea companiei intr-un orizont de timp de cativa ani, dar in acelasi timp raspunde nevoilor de mediu, respectand principiile utilizarii responsabile a resurselor, se asigura de bunastarea comunitatii in care isi desfasura activitatea si mai ales contribuie echilibrul social al angajatilor si familiilor acestora. Se poate spune ca rolul companiilor a incetat sa mai fie doar cel de a genera profit sau de simplu angajator, responsabilitatea lor este de a inova cautand solutii cat mai bune si de a mentine echilibrul comunitate-mediu-angajati.

Rapoartele CSR au scopul de a prezenta aceasta integrare, insa de multe ori realitatea din hartie este contrazisa de realitate. Urmatoarele decenii ne vor demonstra ca asumarea acestor schimbari nu se poate face doar la nivel executive sau middle management, ea are nevoie sa fie cunoscuta si aplicata de toti angajatii, clienti, furnizori si comunitate, ca parte a procesului de integrare intr-o economie circulara.